HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.23. 11:55 Costo

Ötszáz év múlva

Címkék: körkérdés kosztolányi dezső molnár krisztina rita akarsz e játszani?

„Ha szélsőséges helyzetben meg kéne menteni a Kosztolányi-örökséget, és mondjuk egy palackba kéne egyetlen művét begyömöszölnöm, és a Dunába hajítanom, akkor az a Hajnali részegség lenne, és megpróbálnám még mellérejteni Az utolsó felolvasást” – vallotta Molnár Krisztina Rita.

 

 

 

 

 

 

1. Mikor találkozott életében először Kosztolányival, és mire emlékszik ebből a találkozásból?

Az első találkozás inkább émelyítő volt: általános iskolai szavalóversenyek Mostan színes tintákról álmodom és Akarsz-e játszani édeskés előadásaira emlékszem. Az igazi Kosztolányival gimnáziumban találkoztam, akkor alaposan kirázott a hideg a Hajnali részegség-től.

 

2. Mi volt élete legfontosabb Kosztolányival kapcsolatos élménye?

Nemes Nagy Ágnest hallani, ahogy Kosztolányiról beszél. Okosan, nem eltartott kisujjal, szeretettel és humorral.

 

3. Ki a legfontosabb az Ön számára: a költő, a regényíró, a novellista, a műfordító vagy a publicista Kosztolányi?

Ő így együtt Kosztolányi, egyik sem lenne ő a többi nélkül.

 

4. Melyik Kosztolányi szöveget értékeli a legtöbbre, és melyet a legkevesebbre?

A legértékesebb szövegek nem jöttek volna létre a kevésbé értékesek nélkül. Hogy kell-e ezeket a közbülső állomásokat ismernünk? Én szeretem ismerni őket. Gimnazista koromban még határozottabban tudtam volna erről nyilatkozni, ma már kevésbé. A Néró, az Édes Anna, a Pacsirta, az Aranysárkány meghatározó olvasmányai kamaszkoromnak, akárcsak az Esti Kornél-novellák, vagy a Meztelenül és a Számadás versei.

 

5. Melyik a 11. legszebb magyar szó?

Bárány.

 

6. Mit mondana Kosztolányinak, ha szembe jönne az utcán?

- Megengedi, hogy megigazítsam a nyakkendőjét, uram?

 

7. Ha egyidős lett volna Kosztolányival és Csáth Gézával, játszott volna velük?

Csáth Gézával biztos nem. Kosztolányival inkább, ha szóba állt volna velem.

 

8. Mi az, amit áthagyományozna Kosztolányi munkásságából a 21. századra?

Kosztolányi munkásságát.

Ha szélsőséges helyzetben meg kéne menteni a Kosztolányi-örökséget, és mondjuk egy palackba kéne egyetlen művét begyömöszölnöm, és a Dunába hajítanom, akkor az a Hajnali részegség lenne, és megpróbálnám még mellérejteni Az utolsó felolvasás-t. De az utókor úgyis mindenből lefaragja a maga darabkáját, mint a víz a part menti sziklákból. Kosztolányiból is marad majd néhány szép kavics.

 

9. Mi az, amire a leginkább kíváncsi lett volna a Kosztolányi-hagyatékból, amelynek nagy része egy második világháborús bomba következtében elveszett?

A lakására, úgy, ahogy van, illetve volt.

 

10. Babits Mihály így nyilatkozott: „Kosztolányi Dezső szavai épek, mint az egészséges testek, s jól tartanak, mint az erős test rostjai. Szilárdak, a magyar nyelv legjobb anyagából valók, s kibírják a korok időváltozását.” Egyetért-e Babits Mihály szavaival?

Az Ómagyar Mária-siralom is kibírta. Kosztolányi szövegei, ha majd érdekelnek még valakit, olvashatóak lesznek ötszáz év múlva is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr282240853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása