HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.23. 11:02 Costo

Szíven-ütögetés

Címkék: körkérdés kosztolányi dezső egressy zoltán akarsz e játszani?

Száztízegynéhány évvel korábban boncolásig játszott volna Kosztolányival és Csáth Gézával. Ha most szembetalálkozna az előbbivel, úgy volna vele, mint Schubert Beethovennel. De semmi párhuzam, ez csak úgy eszébe jutott Egressy Zoltánnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Mikor találkozott életében először Kosztolányival, és mire emlékszik ebből a találkozásból?

Nem emlékszem pontosan, de biztos, hogy szíven ütött. Ütöget azóta is.


2. Mi volt élete legfontosabb Kosztolányival kapcsolatos élménye?

A Kosztolányi Dezső tér környékén alakult meg az a zenekar, amelyben régen játszottam. Az is emlékezetes, amikor először olvastam a Hajnali részegséget. Nagyon nehezen vettem levegőt utána.


3. Ki a legfontosabb az Ön számára: a költő, a regényíró, a novellista, a műfordító vagy a publicista Kosztolányi?

A prózáját különösen szeretem. Tehát a novellista és a regényíró.


4. Melyik Kosztolányi szöveget értékeli a legtöbbre, és melyet a legkevesebbre?

Lehetetlen egyet kiemelni, de mondjuk a Pacsirta mindenképpen a számomra legfontosabb regények közé tartozik. Tavaly egy Kosztolányi-tévéműsorra készülvén elolvastam mindent, ami hozzáférhető tőle és róla, nemcsak a szépirodalmi munkáit, hanem például a leveleit is. Ez is életem nagy élményei közé tartozik.


5. Melyik a 11. legszebb magyar szó?

Kosztolányi.
 

6. Mit mondana Kosztolányinak, ha szembe jönne az utcán?

Jó napot kívánok. De hiszen Ön halott! Á, egyébként semmit. Nézném, mint Schubert Beethovent, akivel egy utcában lakott. Nyilván nem mernék köszönni, ahogy Schubert sem mert az általa istenített zseninek. Aztán később Beethoven a halálos ágyán állítólag Schubert-kottákat tanulmányozott. Mindezzel természetesen nem akarom magam Schuberthez hasonlítani. És Kosztolányit se Beethovenhez. Csak eszembe jutott.


7. Ha egyidős lett volna Kosztolányival és Csáth Gézával, játszott volna velük?
Biztos. Amíg boncolni nem kezdtek volna valamilyen állatot. Akkor kimerültségre hivatkozva hazamentem volna.


8. Mi az, amit áthagyományozna Kosztolányi munkásságából a 21. századra?

Én?.. Ha tudnám, hogy kell „áthagyományozni”, akkor úgy, ahogy van, az egészet.

 

10. Babits Mihály így nyilatkozott: "Kosztolányi Dezső szavai épek, mint az egészséges testek, s jól tartanak, mint az erős test rostjai. Szilárdak, a magyar nyelv legjobb anyagából valók, s kibírják a korok időváltozását." Egyetért-e Babits Mihály szavaival?

Igen, úgy tűnik, elég jól bírják. Ugyanakkor Babits szavai szerintem nem annyira. Vagy legalábbis bennem nem élnek olyan erővel, mint Kosztolányi dolgai. Az is igaz, hogy ez mindig is így volt, tőlem Babits egy picit mindig távolabb állt. De azért őt se merném megszólítani csak úgy.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr92240709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása