HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.21. 12:59 Costo

Megtámadták Thomast, a gőzmozdonyt

Címkék: gyermekkönyv thomas a gőzmozdony

A gyerekek kedvencét, Thomast, a gőzmozdonyt, egy kanadai akadémikus támadta meg, mondván, hogy konzervatív politikai ideológiát képvisel és kudarc, ahogy a nőket ábrázolja.

 

 

 

Shauna Wilton, az albertai egyetem politikatudománnyal foglalkozó professzorának kritikája könnyen felbosszanthatja W. V. Awdry eredeti könyvének rajongóit. A könyv az 1940-es években jelent meg, és a belőle készült rajzfilmsorozatot már 130 országban bemutatták.

Wilton azután hozta nyilvánosságra vizsgálatát, miután megnézette a műsort három éves kislányával és 23 különböző epizód cselekményét, karaktereit és más jellemvonásait elemezte, hogy felvázolhassa a végkövetkeztetést, amelyet egy politikatudományos konferencián mutatott be Kanadában.

Abból a tényből kifolyólag volt kritikus a professzornő, hogy a Thomas 49 szereplője csak 8 női karaktert számlál.

 

A női karakterek már nem szükségszerűen negatívak, mint a férfi karakterek (vagyis a fiúvonatok), de hajlanak afelé, hogy csak másodlagos szerepet játsszanak és nagyon gyakran erőszakosként, parancsolgatóként vagy okostojásként vannak ábrázolva.

Wilton ugyancsak kifogásolta Thomas, Percy és James ábrázolását, akik agyondolgozzák magukat főnökük, a Kövér Ellenőr miatt.

Minden olyan merénylet – emelte ki Wilton – amely a hierarchia megtörésére irányul – legyen az véleménykülönbség vagy  bármilyen kezdeményezés – büntetéssel jár. Az egyik epizódban Thomas türelmetlenül füttyent egy rendőrnek, mire büntetésként helyettesítik egy másik mozdonnyal.

Wilton szerint a sorozat konzervatív politikai ideológiát képvisel, amely bünteti az egyéni kezdeményezést, szemben áll a kritikával és a változással, és másodlagos szerepekbe minősíti le a nőket. Mintha bármilyen változás erőszakkal szakítaná szét a dolgok természetes rendjét – mondta Wilton, aki kitartott amellett is, hogy néhány pozitív érték is jellemzi a műsort, például együttműködés a közösséggel, a másik elfogadása vagy a jó kommunikáció.

„Gyakran gondoljuk, hogy a gyermekműsorok semlegesek és biztonságosak, de valójában üzenetet hordoznak” – mondta Wilton, majd hozzátette: ezek a gyerekek végül politikai értelemben is teljes értékű állampolgárokká válnak és az a világ, amelyet a Thomas bemutat számukra, befolyásolja őket.

(Forrás: Telegraph)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr872236980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása