HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.26. 11:38 Costo

Lewis Carroll eredeti kézirata a neten

Címkék: bibliofil alice csodaországban lewis carroll british library charles dodgson

Az Alice kalandjai Csodaországban című mű eredeti kéziratát, amelyet az író egy Alice Liddell nevű kislánynak ajándékozott, és kalandos utat járt be, a British Library tette közzé az interneten. A kötet minden lapjáról fotó készült, így a mese az eredeti, a szerző által készített illusztrációkkal együtt olvasható.

 

 

 

 

 

 

 

Ez a kézirat – amely a British Library egyik legbecsesebb darabja – az eredeti változata az Alice kalandjai Csodaországban című könyvnek, amelyet Lewis Caroll, eredeti nevén Charles Dodgson, egy oxfordi matematikus írt.

Dodgson igen kedvelte a gyerekeket, így kötött barátságot egy Alice Liddell nevű kislánnyal, és két testvérével, Lorinával és Edith-tel. 1862 egy nyári napján tett hajóúton Dodgson Alice történetével szórakoztatta a gyerekeket, aki egy nyúl-üregen keresztül egy mágikus világba lépett. A valódi, tíz éves Alice annyira el volt ragadtatva a mesétől, hogy könyörgött Dodgsonnak, hogy írja azt le számára. Eltartott egy ideig, amíg Dodgson lejegyezte a történetet és befejezte a 37 illusztrációt. Alice végül 1864 novemberében kapta meg a könyvet karácsonyi ajándék gyanánt – „egy kedves gyermeknek” szóló ajánlással, egy „nyári nap emlékére”.

Barátai unszolásának engedve, hogy publikálja a történetet, Dodgson újraírta és kiegészítette a mesét, amelyből kihagyta a személyes utalásokat, és amelyet két új fejezettel toldott meg. A közzétett változatot John Tenniel illusztrálta.

Évekkel később, Alice Liddell arra kényszerült, hogy egy árverés keretében megváljon a becses darabtól. Egy amerikai gyűjtő vásárolta meg Dodgson kéziratát. A kötet végül 1948-ban került vissza Angliába, jótékony amerikaiaknak köszönhetően, akik a britek második világháborúban játszott szerepét méltányolva, a British Library-nak ajándékozták azt.

 

 

(Forrás: British Library – Online Gallery)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr902249120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása