HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.18. 12:20 Costo

J. D. Pynchon: „Próbálkozz tovább!”

Címkék: salinger zabhegyező pynchon súlyszivárvány

Két tény véletlen, vagyis nem bizonyított egybejátszását szükségszerűnek feltüntető magyarázat, amiből nem következik bizonyosság, de egy erre felépülő hit igen. Nagyjából ez lehet a mechanizmusa annak az irodalom kulisszatitkai közé tartozó legendának, hogy Jerom David Salinger később Thomas Pynchon néven folytatta volna irodalmi munkásságát.

Salinger a legnagyobb feltűnést 1951-es Zabhegyező című könyvével keltette, 1965 óta azonban nem publikál, és 1980 óta nem adott interjút. A hírek szerint elvonultan él.

Pynchon írói indulása nagyjából egybeesik Salinger elhallgatásával: az 1950-es évek végén rövid történetekkel jelentkezett, majd első regénye, a V. 1963-ban jelent meg, ezt követte A 49-es tétel kiáltása, a krimik posztmodern remeke. Az 1973-as Súlyszivárvány idén jelent meg magyarul, Széky János fordításában. Valószínűleg az olvasó nem ismerné fel, ha szembe jönne az utcán - egészen fiatal kora óta nem készült róla publikus fénykép.

Pynchon a feltételezésekre adott állítólagos válasza kellően ironikus és homályos volt: „Not bad, keep trying." (Ami nagyjából annyit jelent: 'Nem rossz, próbálkozz tovább.') Persze a bizonyíték hiánya nem egyenlő a hiány bizonyítékával. Tehát?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr722230389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása