HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.23. 11:12 Costo

Charles Dickens figuráinak rejtett oldala

Címkék: dickens telegraph queer

Holly Furneaux egyetemi tanár szerint a Dickens által teremtett figurákban rejtett queer-identitás lakozik.

 

 

 

 

Pip és Herbert a Szép reményekből azok közé a szereplők közé tartozik, akik valóban homoszexuális hajlammal bírnak – állítja Dr. Holly Furneaux a Leicester University tanára egy tanulmányában.

Dickens férfi szereplői a legjobb barátjuk lánytestvérével esnek szerelembe, és ezt Furneaux további bizonyítéknak tekinti arra nézve, hogy Dickens a homoszexualitás jelét szőtte a cselekménybe.

Furneaux azt állítja, hogy a feltételezhetően prűd viktoriánusokról és főleg Dickensről való előítéletek sokasága akadályozta meg, hogy olyan írások szülessenek, amelyek láthatóvá tennék ezt az értelmezést.

Tiszteletre méltó figuraként tartjuk számon Dickenst – mondta a viktoriánus tanulmányok előadója –, de ő nem „a szív írója” volt, akit a szűkebb család érdekelt volna igazán, hanem olyan író, aki mindenfajta szexuális kapcsolat iránt érdeklődött.

A Szép reményekben például Herbert egy ideig ápolja Pipet. Furneaux állítja, hogy az ápolásnak igen heves erotikus konnotációi voltak a viktoriánus korban. A lehető legközelebb esik ez a homoszexualitáshoz, hiszen Dickensnek jó hírű közönsége volt, nem pornográfiát írt, nem merészkedhetett ennél tovább.

A Martin Chuzzlewit című regényben John Westlock esik szerelembe legjobb barátja, Tom Pinch testvérével, Ruth-tal, amelyet Furneaux, aki Queer Dickens címmel írt könyvet, úgy ír le, hogy a testvér a test megkettőződését jelenti, így az azonos nem iránti vágy egy másik testbe vetítődik ki.

A queer kifejezés, amely eredetileg ’furcsa’, ’különös’, ’szokatlan’ jelentéssel bírt, a homoszexuális, majd a gay szót szorította ki a használatból, megkérdőjelezve a szexuális identitás hagyományos értelmezéseit, egy rugalmas teret jelölve ki, amelybe a nem hetero jellegű vágy minden aspektusa belefér.

 

(Forrás: Telegraph)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr262240739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása