HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.21. 12:42 Costo

Nem vénnek való írógép

Címkék: árverés cormac mccarthy

Cormac McCarthy, a Nem vénnek való vidék írója 2009-ben árverezte el írógépét, amelyen öt millió szót gépelt le az utóbbi ötven év során. Az Olivetti típusú írógépet a ’60-as évek környékén vásárolta McCarthy egy Knoxville-i zálogházban 50 dollárért. A leütési ár végül a Christie’s által előzőleg becsült 20 ezer dollár több mint tízszeresét is meghaladta!

 

McCarthy egy tucat regényt, számos forgatókönyvet, két színdarabot, két elbeszélést, számtalan fogalmazványt és leveleket gépelt le az Olivetti Lettera 32-esen. Amikor a megbízható masina az öregedés jeleit mutatta, az író barátja és munkatársa, John Miller felajánlotta, hogy vesz neki egy másikat. McCarthy így hozzájárult, hogy elárverezzék a veterán írógépet, és a bevételt a Santa Féi Intézetnek ajándékozta, amely interdiszciplináris kutatásokat végez. Az árverésre pénteken került sor, a Christie’s aukciósház 15-20 ezer dollár közé saccolta a leütési árat, amely végül több mint tízszerese lett a becsült összegnek: egy magát felfedni nem kívánó vásárló 254.500 dollárt fizetett azért a gépért, amely annak idején 50 dollárjába került McCarthynak. John Miller egy ugyanilyen típusú gépet vásárolt barátjának, hogy a régit pótolja, kevesebb, mint 20 dollárt fizetett.

(McCarthy írógépe - Christie's)

 

Az írógép mellé egy írásos igazolást is írt McCarthy – természetesen ezt is az Olivettin –, amely hitelesíti, hogy minden könyve ezen az írógépen született, beleértve három még nem megjelentet is. A gépet soha nem javíttatta, nem is tisztíttatta, leszámítva azt, hogy lefújta róla a port. A különböző fogalmazványokkal és a levelezéssel együtt az egyébként szűkszavú McCarthy körülbelül öt millió szót gépelt le az utóbbi 50 év során.

Cormac McCarthnak magyarul a Vad lovak, a Nem vénnek való vidék, és legutóbb a Véres délkörök című könyve jelent meg, és 2010 januárjában jelenik meg Az út című új regénye a Magvető Kiadónál.

(Forrás: New York Times, fotó: Derek Shapton)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr762236951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása