HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.21. 12:45 Costo

A legritkább Poe-kötet 662.500 dollárt ért

Címkék: árverés poe

Egy 2009-es árverésen Poe első kötete, a Tamerlane és más versek is indult. A könyv mindössze 40-50 példányban, névtelenül jelent meg Bostonban. Olyan ritka, mint a fehér holló, így a Christie’s rekordösszegre számított. A becslések helyesnek bizonyultak, a kötetért 120 millió forintnak megfelelő összeget fizetett a következő tulajdonos.

 

 

 

Az amerikai költő azt állította, még nem volt 14 éves, amikor a Tamerlane kötet verseinek többségét írta. A kötet csak 1827-ben jelent meg, a borítón Poe neve nem szerepel, csak annyi: írta „egy bostoni”. A kötet 40-50 kinyomtatott példányából mindössze egy tucat élte túl az azóta eltelt majdnem két évszázadot.

Poe Byron hatása alatt írta első verseit. Miután nevelőapjával nem volt felhőtlen a viszonya, visszatért szülővárosába, Bostonba, egyúttal, hogy irodalmi karrierjét útjára bocsássa. A kötet teljes homályba burkolózva jelent meg és egy olyasvalaki nyomtatta ki, aki rendesen szórólapokat és címkéket gyártott. A nyomdai költségeket teljes egészében az író fizette.

Amikor Poe később – immáron saját neve alatt – újra kiadta a verseket, mentegetőzött azok minősége miatt, és azt állította, soha nem szándékozta kiadni őket.

Az első kiadás példányai a megjelenés után több mint 25 évig nem bukkantak fel, így sokáig nem is tudtak a létezésükről.

 

A Christie’s aukciósház 2009-es árverésén egy foltos, viseletes példány került kalapács alá, mégis rekord bevételre számítottak a szervezők. A becslések helyesnek bizonyultak, a leütési ár (662.500 dollár) ugyanis majdnem elérte a jósolt 700 ezer dollárt (kb. 125 millió forint), ezzel az amerikai irodalom legdrágább tétele lett. A rekordot eddig ugyancsak a Tamerlane egyik példánya tartotta, amely 20 évvel ezelőtt 250 ezer dollárért kelt el. Poe kötete úgy ismert, mint az amerikai irodalom „fekete tulipánja”.

A kötet korábbi tulajdonosa a 88 éves William Self, aki azért döntött ritka gyűjteményének elárverezése mellett, hogy az gyermekei számára ne jelentsen terhet.

 

(Forrás: Telegraph)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr902236954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása