HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.18. 16:27 Costo

Reményik Sándor verses dedikációja

Címkék: reményik sándor bibliofil dedikáció autográf olosz lajos

Reményik Sándor első verseskötete, a Fagyöngyök 1918-ban jelenik meg, és a költő még ez évben dedikál egy példányt Musinak, akinek pontos nevét és alakját azonban máig titok fedi…

 

 

 

A Fagyöngyök papírkötésben, szerzői kiadásban, kolozsvári keltezéssel jelenik meg. Valójában azonban a nyomdai munkák - miután Reményik Kolozsváron nem talál kiadót - a Rozsnyótól nem messze fekvő Dobsinán zajlanak. (A kötet hátlapján a Dobsina és vidéke Könyvnyomda Rt. van feltüntetve.) A kötet 78 oldalán két versciklus kapott helyet: a Fagyöngyök és a Holt-tenger felé című.

 

Az itt nyilvánosságra bocsátott példány érdekessége, hogy címlapján verses dedikáció olvasható, egy bizonyos Musinak címezve. Hogy pontosan kit takar a Musi becenév, valószínűleg örök rejtély marad. Nincs már élő emlékezet, aki azonosítani tudná, és bár Reményik Sándor és Olosz Lajos levelezésében többször is említtetik Musi neve, személyének azonosítását ez nem teszi lehetővé. Annyi biztos, amennyi a dedikáció szövegéből, illetve a mellékelt vers soraiból kiderül: Musi gyermekkori iskolatárs lehetett, akivel a költő jóval később is tartotta a kapcsolatot. Valószínűsíthető továbbá, hogy Reményik egyik lányismerőséről van szó, ha így van, akkor még a német lutheránus elemibe járhattak együtt, hiszen a gimnázium már nem volt koedukált.

Reményik először 1912. augusztus 29-én kelt levelében említi Musit: „Musi a múltkor megjegyezte, hogy a fogyatékos középiskolai tanrendszer miatt az életéből 8 esztendőt ellopott. Én holnap leszek 22 éves. Szeretném elfelejteni születésem dátumát. Szomorú mementója annak, hogy elloptam az egész életemet" - írja Reményik.[1]

Jó két év múlva ismét felbukkan Musi neve, immáron egy kicsit tágabb kontextusban, egy 1914. jún. 5-én, Kolozsváron kelt levélben. „Pünkösdkor az Alkotmány hasábjain Prohászka vezércikkelt, szépen, sok mindent átfogó gondolatokkal, frappáns vonatkozásokkal konkrét hazai viszonyokra is, merész stílben, mint mindég. Mondják, mostanában többször nyilatkozott a szekularizáció mellett. Musi erre azt mondaná: hát persze, neki van a legkevesebb vesztenivalója, lévén a székesfehérvári püspökség a legsoványabb Nagy-Magyarországon! Musi most két hétig itthon volt szabadságon. Ha nem volnék annyira apatikus (nem Apáthy-tól származtatva e szót!), talán jobban is összekoccantunk volna, de én már csak a Nirvánába törekszem s annak egyik kritériuma a minél kevesebb beszéd. Musi nem tanult és nem felejtett semmit. »Bourbonabb a Bourbonoknál«, ahogy Te egyszer önmagadról írtad. [...] Vasárnap Tisza István prédikálja Kolozsvárt a szerinte és Musi szerint egyedül üdvözítő evangéliumot. Lehet, hogy meghallgatom."[2]

Musi tehát közös ismerőse kettejüknek, persze nem kizárt, hogy Olosz Lajos Reményiken keresztül ismeri őt. És az is lehet, hogy csak a leveleken keresztül, hiszen Olosz egyszer sem említi Musit a levelezésben.

Musiról - mindaddig, amíg újabb dokumentum nem kerül elő - sajnos csak ennyi biztosat tudhatunk: régi iskolatárs, akibe - ha jól értjük a költő rá vonatkozó sorait - kellő szókimondás és szkepticizmus szorult.

 

A dedikáció szövege a következő:

 

Musinak, öreg czimborámnak, régi, meleg szerettel:

Sándor

1918. jun. 8.

 

A mi lelkünket összeadta

Az iskolának ócska padja;

Érjen öröm, vagy sujtson átok:

Maradunk úgy-e jóbarátok?!

R. S.

 

 

Hálásak vagyunk Hantz Lám Irénnek, szakmai segítségéért.

 


[1] A lámpagyújtogató. Reményik Sándor élete képekben és versben. (Hanzt Lám Irén szerk.), Kolozsvár, 2009. 49. o.

[2] Félig élt élet. Olosz Lajos és Reményik Sándor levelezése 1912-1940. (Kis Olosz Klára szerk.), Kolozsvár, 2003. 65-66. o.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr752230932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása