HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.26. 11:45 Costo

George Washington könyvtári késése

Címkék: hír könyvtár guardian george washington

Az Egyesült Államok első elnöke két kötetet is elmulasztott visszavinni, amelyet 1789-ben kölcsönzött ki a New York Society Library-ból, így a bírság azóta 300 ezer dollárra emelkedett.

 

 

A nemzet alapítója, az angolok legyőzője, istenfélő családos ember: mindent egybevetve George Washington elég tisztességes hírnévnek örvend. Egészen mostanáig.

A hős lelkiismerete nem lehetett ennyire patyolat tiszta, mikor könyvtári kölcsönzésről volt szó.

A New York Society Library, amely ebben az időben a város egyetlen könyvkölcsönzője volt, nyilvánosságra hozta a tényt, hogy az első amerikai elnök két kötetet is kikölcsönzött, amelyet aztán félreérthetetlen módon elmulasztott visszavinni.

A mai, inflációval terhelt késedelmi bírság, amivel az elnök szembesülne, 300 ezer dollárt tenne ki.

A könyvtár főkönyvei kimutatják, hogy Washington 1789. október 5-én néhány hónapra vette ki a köteteket az elnökség számára. Ez abban az időben történt, amikor még New York volt a főváros.

Az egyik kötet egy nemzetközi ügyekről szóló esszé volt, amely a Law of Nations („Nemzetek törvénye”) címet viselte, míg a másik az angol alsóház vitáit tartalmazó, tizennégy kötetes sorozat tizenkettedik darabja volt.

A főkönyv egyszerűen úgy hivatkozott a kölcsönző személyére, hogy „President” („Elnök”). A lúdtollal írt bejegyzésben nem szerepelt a visszavitel dátuma.

A könyvtár szabályai szerint a könyveket ugyanazon év november 2-áig kellett volna visszavinni. Kölcsönzőjük, majd annak leszármazottai azóta minden nap néhány centes bírság alá estek.

Úgy tűnik, hogy más prominens személyeknek, akik ugyancsak használták a gyűjteményt, rendesen visszaszolgáltatták a könyveket. A főkincstár titkára, Alexander Hamilton, a legfelsőbb bíróság elnöke, John Jay, vagy Thomas Jefferson alelnökének, Aaron Burr számára a nyilvántartás szerint nem okozott gondot a szabályos kölcsönzés.

 

(Forrás: Guardian)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr822249148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása