HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.25. 10:55 Costo

Kassák művészi bőrkötésben

Címkék: kisképző bibliofil kassák lajos művészi kötés sall fanni balogh sándor

Az Üljük körül az asztalt mindössze 2200 példányban jelent meg 1968-ban. Sall Fanni újraálmodta az eredeti egészvászon kötést, és gyönyörű, egyedi bőrbe öltöztette Kassák Lajos verseskötetét.

 

 

 

A Kassák halála után egy évvel megjelent kötet Bevezető sorok egy könyvhöz című versének egyik versszaka – amely a nyelv tökéletes uralhatóságának vágyát fejezi ki – így szól: „Mivel költő vagyok / olyan egyértelműen szeretnék / beszélni szavakkal / ahogyan a matematikusok / beszélnek számokkal.”

 

 

Mintha Sall Fanninak a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola ötödéves, könyvműves szakos hallgatójának sikerült volna formát adnia ennek a kötetben is kifejezett vágynak.

 

 

A művészi igényű kötés, amelyet Sall Fanni maga tervezett és kivitelezett, magas fokú precizitást mutat, és azokat a pillanatokat sűríti magába, amikor a szemtelenül fiatal tervezőnek sikerül uralnia és kifejezésre bírnia az anyagot, amellyel dolgozik.

 

 

Egy szakszerű leírás nem fejezheti ki pontosan azt a tapasztalatot, amit a kötet kézbe vétele, tapintása és felütése jelent. Mégis, álljon itt egy részletekbe menő és szakmai szemmel készült ismertetés a kötésmunkáról, amelyet Muray Eszter kiváló fotói tesznek majdnem "kézzelfoghatóvá".

 

 

„Sall Fanni az eredeti kiadói kötésből csak a majdnem négyzetes alakú belíveket használta fel, újrafűzte, ereszre verte. A fényes, fekete metszés sötétjét lágyan oldja a szürke fólianyomás és a kézzel varrt míves fekete-bordó oromszegő. A finoman elvékonyított fekete kecskebőrrel borított kötés különlegessége a duplázott és áttört tábla. Ezek plasztikus teret, átjárhatóságot érzékeltetnek. Az arc trapéz alakú áttörésében bordó vászon korongot „ül körül” félkörívben a cím fehér klisényomata. A félkövér betű típusa megegyezik a szerző nevének nyomatával és igazodik a belső tipográfiához. Elől a belső táblákra rafináltan borul a külső táblák lehajló pereme. Fellapozva a táblákat minden oldal meglepetés: nem találunk két egyformát. Egyetlen áttörés, mértani forma vagy vonal sem céltalan, mindegyik tart valahova, folytatódik a következő oldalon, ismétlődik a kötés más pontján. A borítások anyagai, színei hasonlóan köszönnek vissza, alkotnak harmonikus párokat. A kötés konstruktivista stíluselemeket hordoz, mégsem csupán illusztrációja a tartalomnak. A kötet rendkívüli értéke a szikár kassáki fegyelmezettség és a szerkezet magától értetődő megjelenítése.”

                                                                                            sk.balogh

 

 

 

 

 

 

 

 

(A fotók egytől egyig Muray Eszter munkái.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr132246116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása