HTML

Bookfenc

Friss topikok

  • kovi1970 (törölt): Sam Harris az egyébként megfontolandó gondolatait, kevélységével rombolja. Több tiszteletet kelle... (2014.01.22. 18:36) Egy ateista naplója

Archívum

Linkblog

Fordulat az olvasásban

2010.08.23. 10:54 Costo

Kosztolányi krikszkrakszai

Címkék: körkérdés kosztolányi dezső akarsz e játszani? kerékgyártó istván

 

Kerékgyártó Istvánt a mondatok érdeklik. Egy jó mondatban még a csúnyácska szavak is megtalálják a helyüket – írja. A Trüffel Milán szerzője, miután ötvenévesen olvasta újra az Édes Annát, így vall Kosztolányiról: „Mindaddig, míg lesz magyar nyelv, lesznek, akik magyarul olvasnak, azt hiszem, ő a legnagyobbak közé fog tartozni.”

 

 

 

 

 

1. Mikor találkozott életében először Kosztolányival, és mire emlékszik ebből a találkozásból?

Tíz éves lehettem, mikor anyám mutatta a Mostan színes tintákról álmodom című Kosztolányi verset. Talán szerette volna, ha majd egy kisleánynak én is krikszkrakszokat, japán betűket írok, neki meg egyszer, arannyal írok arany imát. A vers nekem is tetszett, meg is tanultam, de prózán kívül soha nem írtam egyebet.

 

2. Mi volt élete legfontosabb Kosztolányival kapcsolatos élménye?

Amikor ötvenévesen újraolvastam az Édes Annát.

 

3. Ki a legfontosabb az Ön számára: a költő, a regényíró, a novellista, a műfordító vagy a publicista Kosztolányi?

A regényíró.

 

4. Melyik Kosztolányi szöveget értékeli a legtöbbre, és melyet a legkevesebbre?

Az Édes Annát, a Pacsirtát, az Aranysárkányt valamint az Alakokat értékelem a legtöbbre, de hogy a legkevesebbre? Semmit nem értékelek kevésre Kosztolányitól. Egy könyvemhez kutatva több bűnügyi tudósítására ráakadtam, azok is tökéletesen formált szövegek, a maguk műfajában remekművek voltak.

 

5. Melyik a 11. legszebb magyar szó?

Ezen soha nem gondolkodtam, engem a mondatok jobban érdekelnek, s egy jó mondatban a csúnyácska szavak is megtalálják a helyüket. No meg persze az olyan takaros szavak, mint a „fülolaj” vagy a „hócipő” is szerepelhetnek pocsék mondatokban.

 

6. Mit mondana Kosztolányinak, ha szembe jönne az utcán?

Semmit nem mernék neki mondani, csak nézném, aztán megfordulnék, és addig bámulnék utána, míg el nem tűnik a szemem elől.

 

8. Mi az, amit áthagyományozna Kosztolányi munkásságából a 21. századra?

Mi az, hogy mit? Mindent. Mi az, hogy csak a 21. századra? Mindaddig, míg lesz magyar nyelv, lesznek, akik magyarul olvasnak, azt hiszem, ő a legnagyobbak közé fog tartozni.

 

10.  Babits Mihály így nyilatkozott: „Kosztolányi Dezső szavai épek, mint az egészséges testek, s jól tartanak, mint az erős test rostjai. Szilárdak, a magyar nyelv legjobb anyagából valók, s kibírják a korok időváltozását.” Egyetért-e Babits Mihály szavaival?

Teljesen egyetértek, az elmúlt száz évet, mindenesetre tökéletesen kibírták.

 

(Fotó: Beke Szilvia)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bookfenc.blog.hu/api/trackback/id/tr302240684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása